Poznaj nasze produkty

Wyroby piekarskie

CHLEB PYTLOWY

Skład surowcowy: mąka żytnia typ 720, woda, sól

Żyto jest bogactwem składników mineralnych, ma więcej węglowodanów nie skrobiowych w swoim składzie. Tłuszcz zawarty w ziarnie żyta jest lepiej przyswajalny niż tłuszcz z pszenicy. Codzienne spożywanie chleba żytniego jest idealną metodą zmniejszenia stężenia „złego” cholesterolu LDL. Kwasy tłuszczowe i arabinoksylany powstałe podczas fermentacji składników żyta wspierają produkcję limfocytów niezbędnych do obrony naszego organizmu.
Chleb żytni jest małokaloryczny- 215 kilokalorii w 100 gramach produktu.

CHLEB PYTLOWY Z DYNIĄ

Skład surowcowy: mąka żytnia typ 720, woda, sól, pestki dyni

Ziarno dyni jest bogatym źródłem cynku. Dzięki cynkowi pestki z dyni posiadają właściwości lecznicze które powinni doceniać zwłaszcza mężczyźni.

Pestki dyni poprawiają sprawność seksualną, płodność i mogą być pomocne przy przeroście prostaty. Ziarna dyni mają właściwości antynowotworowe, obniżają cholesterol, zapobiegają skurczom mięśni, wspierają odchudzanie oraz oczyszczanie organizmu.

CHLEB ŚRÓDZIEMNOMORSKI

Skład surowcowy: mąka żytnia typ 720, mąka pszenna typ 750, pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane, woda, sól, drożdże, tymianek

Właściwości pestek dyni są nieocenione w leczeniu chorób układu krążenia oraz podwyższeniu odporności organizmu.
Pestki słonecznika są źródłem witaminy E i skarbnicą fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu oraz chronią przed chorobami serca i rakiem.
Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach lnu powlekają błony śluzowe żołądka łagodząc wrzody.
Płatki owsiane należą do najzdrowszych i najbardziej odżywczych produktów żywnościowych. Zawierają witaminy z grupy B.E.PP oraz minerały; w tym cynk i magnez zapewniające sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.
Ziele tymianku działa rozkurczowo, łagodzi stany zapalne, kaszel, bóle reumatyczne i stawowo mięśniowe.

CHLEB ORKISZOWY

Skład surowcowy: mąka orkiszowa, mąka żytnia typ 720, nasiona słonecznika, płatki z pszenicy orkisz, maślanka w proszku -z mleka, płatki ziemniaczane, woda, sól , cukier, drożdże

Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy, która nie została poddana modyfikacji. Pszenica orkisz , nazywana też szpelcem, jest bogatym źródłem witamin z grupy B-ryboflawiny, niacyny i tiaminy a także żelaza, manganu, miedzi i aminokwasu tryptofan , są bogate w skrobię, gluten, cynk , selen witaminy A i E oraz kwas linolenowy i błonnik pokarmowy.

Dieta św. Hildegardy, średniowiecznej zakonnicy propagowała sposób odżywiania oparty na orkiszu jako gwarantujący długie i zdrowe życie.
Pszenica orkisz oczyszcza organizm i przyspiesza przemianę materii, wspomaga odchudzanie, poprawia krążenie krwi. Jest zbożem polecanym dla alergików oraz rekonwalescentów.

CHLEB WIELOZIARNISTY

Skład surowcowy: mąka żytnia typ 720, mąka pszenna typ 750, woda, siemię lniane, słonecznik, sezam sól, drożdże

Ziarna słonecznika, siemienia lnianego i dyni wraz z mąką żytnią i pszenną tworzą bogactwo smaku.

Chleb długo zachowuje swoją świeżość.

CHLEB Z BLASZKI

Skład surowcowy: mąka żytnia typ 720, mąka pszenna typ 750, woda, sól, drożdże

CHLEB Z ŻURAWINĄ

Skład surowcowy: mąka żytnia typ 720, mąka pszenna typ 500, mąka żytnia pełnoziarnista typ 1800, mąka pszenna pełnoziarnista typ 1700, kasza gryczana łamana, słód żytni, ziarno żyta łamane, płatki ziemniaczane, słonecznik, siemię lniane, żurawina, rodzynka, woda, sól, olej, cukier, drożdże

Żurawina jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców. Jedząc żurawinę zmniejszamy ryzyko zachorowania na choroby przyzębia i próchnicę, wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych a także choroby serca. Owoce żurawiny zmniejszają ryzyko występowania choroby wieńcowej, zapobiegają rozwojowi miażdżycy i powstawaniu groźnych dla życia zakrzepów krwi. Dzięki swoim właściwościom żurawina pomaga też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL -„dobry” cholesterol. Owoce żurawiny mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn- są więc idealnym składnikiem każdej diety. To także dobre owoce na odchudzanie.

CHLEB KANAPKOWY

Skład surowcowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, woda, sól, drożdże, posypka- mak, sezam

CHLEB JAGLANY

Skład surowcowy: mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, kasza jaglana, nasiona chia, woda, sól, dożdże

Kasza jaglana bywa nazywana „polskim ryżem” i „królową kasz”, ponieważ od wieków dostarcza energii i wartości odżywczych. Kasza jaglana jest bogactwem składników mineralnych, jest źródłem żelaza, potasu, magnezu, miedzi, wapnia i fosforu. Poza tym w kaszy jaglanej znajduje się wiele witamin z grupy B (B1, B2, B6).Kasza jaglana działa odkwaszająco, umożliwiając naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn.

Nasiona chia dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i małą ilość kalorii, są pełne przeciwutleniaczy, węglowodany zawarte w ziarnie pochodzą z błonnika. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka oraz w kwasy tłuszczowe omega-3, mogą poprawić niektóre parametry krwi, które powinny zmniejszyć ryzyko chorób sercowo- naczyniowych i cukrzycy typu 2. Nasiona chia mogą poprawić wydolność fizyczną tak dobrze jak napoje izotoniczne.

CHLEB RAZOWY NA MIODZIE

skład surowcowy: mąka żytnia razowa typ 2000, mąka żytnia typ 720, mąka pszenna typ 750, woda, sól, miód sztuczny

CHLEB DOBRODZIEJ

skład surowcowy: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 720, mąka żytnia pełnoziarnista typ 1800, mąka pszenna pełnoziarnista typ 1700, kasza gryczana łamana, słód żytni, ziarno żyta łamane, płatki ziemniaczane, słonecznik, siemię lniane, woda, sól, olej, cukier, drożdże

Kasza gryczana jest doskonałym źródłem białka, ponieważ stanowi 10-16% jej zawartości. Zalety kaszy gryczanej   to także obniżanie ciśnienia krwi. Składniki mineralne kaszy gryczanej to żelazo, potas, wapń, cynk i krzem. Duża zawartość kwasu foliowego, witaminy E oraz żelaza sprawia, że kaszę gryczaną powinny spożywać osoby chorujące na anemię. Kasza gryczana nie zawiera gluteny, przez co jest świetną propozycją dla osób chorych na cekalię lub chcących wykluczyć gluten ze swojej diety.

CHLEB MIESZANY Z JAGODAMI GOJI

Skład surowcowy: mąka pszenna razowa typ 1850, mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, słonecznik, nasiona goji, siemię lniane, woda, sól, drożdże

Jagody goji zalecane są m. in. W leczeniu reumatyzmu i przy spadku odporności. Dieta wzbogacona w te owoce ma pomóc wyregulować pracę serca, ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu i cukru- stąd też jagody goji są nazywane czerwonymi diamentami Wschodu. Jagody goji są bardzo dobrym źródłem  białka, w skład którego wchodzi 18 aminokwasów. Ponadto zawierają węglowodany i tłuszcze , w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega- 6, odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów, właściwą pracę mózgu i układu nerwowego. Za najcenniejszy składnik jagód goji uważa się rozpuszczalny w wodzie bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP. Wyniki badań wskazują na jego działanie przeciwutleniające, a przede wszystkim przeciwnowotworowe.

CHLEB WIEJSKI

Skład surowcowy: mąka żytnia typ 720, mąka pszenna typ 750, woda, sól, drożdże

CHLEB RAZOWY MIESZANY

Skład surowcowy: mąka żytnia razowa typ 2000, mąka żytnia typ 720, mąka pszenna typ 750, woda, sól, drożdże

Mąka żytnia razowa należy do mąk najmniej oczyszczonych, z grubego przemiału i najwyższej zawartości otrębów- zmielonej zewnętrznej części nasienia.

Wypieki z mąki razowej dobrze wpływają na układ pokarmowy, regulują pracę jelit oraz metabolizm całego organizmu, dostarczają organizmowi energii na dłuższy okres, zalecane są osobom zagrożonym cukrzycą.

CHLEB ZBÓJNICKI

Skład surowcowy: mąka żytnia razowa typ 2000, mąka żytnia typ 720, mąka pszenna typ 750, sól, czosnek, cebula prażona, słonecznik, posypka (płatki owsiane, słonecznik)

Czosnek to naturalny antybiotyk, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości przeciwzakrzepowe podobne do aspiryny, działa na śródbłonek naczyniowy, powodując rozkurcz naczyń krwionośnych co w efekcie może zapobiec zawałowi serca i udarowi mózgu.

Regularne jedzenie czosnku poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych dzięki czemu usprawnia się przepływ krwi.

CHLEB LITEWSKI

Skład surowcowy: mąka żytnia typ 720, mąka pszenna typ 750, powidła śliwkowe, bakalie, cukier, słód żytni, kminek, woda, drożdże

Śliwka reguluje trawienie, chroni przed wolnymi rodnikami. Dobroczynne właściwości śliwek zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Pektyny (rodzaj błonnika) wraz z kwasami organicznymi, winnym i jabłkowym działają jak miotła na przewód pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol.

CHLEB RAZOWY MIESZANY ZE SŁONECZNIKIEM

Skład surowcowy:, mąka żytnia razowa typ 2000, mąka żytnia typ 720 ,mąka pszenna typ 750, pestki słonecznika, woda, sól, drożdże

Mąka żytnia razowa charakteryzuje się jasno brązowym kolorem. Powstaje w wyniku mielenia całych ziaren zboża. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków.

Ziarna słonecznika skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami serca i rakiem.

CHLEB SWOJSKI

Skład surowcowy: mąka żytnia typ 720, woda, sól, siemię lniane, smalec, słonecznik

Siemię lniane odmładza, alkalizuje, przywraca równowagę organizmu i chroni zdrowie.

1 łyżka nasion lnu zapewnia dzienną dawkę OMEGA- 3.Siemię lniane niesamowicie pomaga w problemach z żołądkiem, pomaga przy wzdęciach, skutecznie pomaga przy zaparciach, przy odchudzaniu, wspomaga porost włosów.

Słonecznik  jest skarbnicą witamin i błonnika. Bogaty w wit. E jest silnym antyoksydantem, który chroni nasze komórki przed wolnymi rodnikami. Witamina E ma właściwości antynowotworowe, zabezpiecza organizm przed starzeniem się, zawiera błonnik, który zasyca na dłużej, reguluje przemianę materii chroniąc przed zaparciami pomagając wymieść z organizmu toksyny.

CHLEB RAZOWY ŻYTNI

Skład surowcowy: mąka żytnia razowa typ 2000, mąka żytnia typ 720, woda, sól

Pieczywo z pełnego przemiału jest korzystniejsze podczas redukcji masy ciała ze względu na wysoką zawartość błonnika. Wzrost glukozy we krwi po posiłku złożonym z chleba żytniego jest niższy niż po spożyciu chleba pszennego.

Mąka żytnia razowa należy do mąk najmniej oczyszczonych, z grubego przemiału i najwyższej zawartości otrębów- zmielonej zewnętrznej części nasienia.

Wypieki z mąki razowej dobrze wpływają na układ pokarmowy, regulują pracę jelit oraz metabolizm całego organizmu, dostarczają organizmowi energii na dłuższy okres, zalecane są osobom zagrożonym cukrzycą.

CHLEB DRWALA

skład surowcowy: mąka żytnia razowa typ 2000,mąka żytnia typ 720, pąka pszenna typ 750, kiełki żyta, słód żytni, woda, sól

Żyto jest niezwykle bogate w składniki mineralne, takie jak: żelazo, fluor, sód. Ziarna zbóż wspomagają proces budowy tkanki mięśniowej i odbudowują nasiona krwionośne. Zyto ma bardzo wyrazisty smak, spożywane może być jako chleb, płatki, makaron. Pieczywo pełnoziarniste z żyta, na zakwasie, wspomaga leczenie miażdżycy, gdyż hamuje wchłanianie cholesterolu w jelitach. Zakwas umożliwia przyswajanie żelaza, wapnia czy magnezu i sprzyja prawidłowej mikroflorze w jelitach.

Spożywanie na śniadanie chleba żytniego sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

CHLEB GRUBOZIARNISTY

Skład surowcowy: mąka żytnia grubo zmielona typ 1150, woda, sól

Otrzymana z ziaren żyta, mąka przeznaczona głównie do wypieku chleba na zakwasie. Różni się znacząco od mąki pszennej oraz orkiszowej, dlatego wymaga specjalnego traktowania. Ma przede wszystkim znacznie więcej otrąb i błonnika, co wpływa na większą absorpcję wody. Żyto pochłania więcej wody, dlatego z mąki tej można też upiec więcej pieczywa, jednocześnie im większa zawartość składników mineralnych, tym mniejsza objętość chleba. Dlatego ciasto żytnie nie rośnie tak spektakularnie jak pszenne. Ciasto żytnie na chleb bardziej konsystencją przypomina plastelinę, trudno z niego uformować kształtny bochenek, czy bułki, ale za to ciasta nie trzeba, a wręcz nie powinno się wyrabiać tak długo jak na mące pszennej.

CHLEB PŁASKURKA

skład surowcowy: mąka żytnia typ 720, mąka płaskurka, słonecznik, woda, sól

Płaskurka dostarcza naszemu organizmowi dużo błonnika, luteiny, alfa- i beta- karotenu

i ß-glukanów. Doskonale sprawdza się jako składnik diet redukcyjnych, ponieważ po jej spożyciu na długo towarzyszy nam uczucie sytości, a w100 g czystego produktu znajduje się niecałe 335 kcal, a więc dużo mniej niż w zwyczajnej pszenicy chlebowej. Zawarte w tym zbożu witaminy (głównie witamina A i witaminy z grupy B) minerały oraz białko poprawiają trawienie i podnoszą odporność, zapobiegają one również powstawaniu nowotworów układu pokarmowego.

100 g ziaren płaskurki zawiera:

Fosfor- 415 mg

Potas-390 mg

Żelazo-4,59 mg

Magnez- 4,40 mg

Cynk – 2,24 mg

CHLEB RAZOWY WIELOZIARNISTY

skład surowcowy: mąka razowa typ 2000, mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 720, słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam, woda, sól, drożdże

mąka żytnia razowa charakteryzuje się jasno brązowym kolorem. Powstaje w wyniku mielenia całych ziaren zboża. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. W porównaniu do mąki pszennej zawiera dużo więcej błonnika, minerałów i przeciwutleniaczy.

Błonnik służy naszemu ciału regulując pracę jelit i ułatwiając wydalanie, dzięki czemu nasz metabolizm może działać szybciej a my mamy lepsze samopoczucie. Spożywanie błonnika zaleca się osobom cierpiącym na zaparcia. Błonnik pokarmowy jest potrzebny naszemu organizmowi do odpowiedniej pracy układu trawiennego, zatem powinniśmy zaspokoić jego dzienne zapotrzebowanie za pomocą mąki razowej. Składniki mineralne i witaminy zawarte w mące pełnoziarnistej mają ogromny wpływ na nasz organizm.

I tak:

*fosfor- jest budulcem mięśnii mózgu, odpowiada za prawidłową pracę nerek i serca, jest podstawowym elementem budulcowym szkieletu oraz zębów

*magnez- bierze udział   procesach enzymatycznych, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowo- mięśniowego

* żelazo- jest składnikiem chemoglobiny, która jest odpowiedzialna za transport tlenu we krwi, jego niedobór powoduje zmęczenie, drażliwość oraz bóle głowy

*cynk- wzmacnia odporność w naszym organizmie, wpływa korzystnie na płodność, wzmacnia włosy i paznokcie

BUŁKA CIĘTA

BUŁKA CHIA

skład surowcowy: mąka pszenna typ 500, mąka żytnia typ 720, ziarno chia, kasza jaglana, olej, sól, drożdże, cukier

Kasza jaglana ma oryginalny smak , jest lekko strawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Warto ja polecić ją osobom chorym na celiakię, stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, jest zatem dobrym, domowym lekarstwem na katar. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1 (tiaminy), B2 ( ryboflawiny) i B6 ( pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Nasiona Chia ( szałwia hiszpańska) zawierają leptynę, która ma właściwości zwiększające poziom energii, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację, zawierają błonnik, który daje uczucie sytości. Obecność błonnika w nasionach Chia powoduje, że mają one właściwości oczyszczające organizm z toksyn, zawierają wapń, cynk i żelazo, które poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry. Dzięki bogatej zawartości wapnia wzmacniają układ kostny, zawierają długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy w proporcjach, które zmniejszają złogi tzw. „złego cholesterolu” w ścianach naczyń krwionośnych.

BUŁKA PARYSKA

BUŁKA ŚREDNIA

BUŁKA ZIARENKO

skład surowcowy: mąka pszenna typ 500, mąka graham typ 1850, woda, margaryna, sól, drożdże, cukier, dynia 5%, słonecznik 5%, siemię lniane 5%, sezam 5%, płatki owsiane 5%

Mąka graham jest zbliżona do pełnoziarnistej, zawiera sporo otrębów i błonnika, dlatego jest korzystna dla naszego zdrowia.

CHAŁKA

CIABATTA

CIASTO DROŻDŻOWE

BUŁKA GRAHAMKA

KAJZERKA

PALUCH